Vad är plack och hur får man bort det?
Du har säkert hört din tandläkare prata om plack många gånger. Men vet du vad pack egentligen är? hur påverkar det dina tänder och din allmänna munhälsa? Kan man ta bort plack själv hemma med en tandborste eller ska man gå till tandläkare? Låt oss ta en närmare titt på allt som är plack och svara på några av dessa viktiga frågor.Vad är Plack?
Plack är ett klibbigt ämne orsakad av överblivna matpartiklar och saliv som blandas i munnen. Om du inte borstar ordentligt efter måltiden börjar plack fastna på dina tänder. Detta är problematiskt eftersom plack innehåller bakterier, som kan bidra till karies (hål) och tandköttssjukdomar.
Varför får jag plack?
Plack bildas som ett resultat av kemiska reaktioner som äger rum i din mun. För att skapa plack behöver din mun bakterier, kolhydrater, matpartiklar och saliv. Kolhydrater finns i de flesta livsmedel – även hälsosam mat som frukt och grönsaker. Livsmedel med högre sockerinnehåll innehåller mer kolhydrater, så om du äter mycket godis och kakor är det mer sannolikt att du bildar plack.
Det första steget av plackbildning sker när du bryter ner maten till kolhydrater medan du tuggar den. Kolhydraterna kombineras sedan med de naturliga bakterierna i munnen för att skapa en syra. Denna syra i sig är problematisk eftersom den kan äta bort emaljen. Men när syran kombineras med kvarlämnade partiklar av mat och saliv uppstår en annan kemisk reaktion och ämnet blir klibbigt och något hårt. Detta nya ämne som bildas är plack, och det fastnar på dina tänder, vilket orsakar alla möjliga problem om det inte tas bort.
Hur ser plack ut?
Plack kan vara färglöst och till och med svårt att se men lämnar ofta en sträv, ojämn yta på dina tänder.
Eftersom plack är klibbigt kan det dra till sig andra ämnen och missfärgas. Då börjar dina tänder se gulare ut. Om plack får hårdna blir det tandsten.
Vilka problem kan jag få?
När plack byggs upp på dina tänder äter det bort emaljen, vilket orsakar håligheter och röta. Plackuppbyggnad kan till och med orsaka tandköttsinflammation eller allvarlig tandköttssjukdom. Om placket blir tandsten kan dess bakterier orsaka dålig andedräkt och göra dina tänder gula.
Okej, nu när vi vet hur plack hamnar på våra tänder, hur kan vi förhindra det?
Du kan undvika plack genom att vara uppmärksam på din kost.Eftersom plack behöver kolhydrater för att bildas, ju färre kolhydrater du äter desto bättre. Undvik godis, kakor & andra söta saker så mycket som möjligt för att förhindra plackuppbyggnad.Det är dock inte rimligt att undvika alla kolhydrater. Många hälsosamma livsmedel innehåller fortfarande kolhydrater. Därför kommer en del plack att bildas när du äter.
För att lösa detta problem är det bästa du kan göra att borsta med tandkräm & använda tandtråd efter varje måltid, men minst 2 gånger/dygn. Borstning tar bort plack som har byggts upp på dina tänder. Dessutom tar den bort lösa matpartiklar som bidrar till utvecklingen av plack.
Tandtråd också?
Genom att använda tandtråd får du bort matpartiklar & annat som skräpar mellan dina tänder. Genom att använda tandtråd ger du bakterier mindre chans att bilda plack. Jämför med att duscha utan att göra rent i armhålor eller andra veck… mhm!
Plack borttagning:
När plack väl kommer på dina tänder har du en begränsad tid på dig att ta bort det innan det stelnar. De flesta plack hårdnar inom 48 timmar efter bildandet, och inom flera dagar kommer det att bli så hårt att det nästan är omöjligt att ta bort. Detta hårda ämne är tandsten och det enda sättet att ta bort det är att gå till din tandläkare för en professionell tandskrapning. Det finns vissa typer av tandkräm som lovar att hjälpa till med tandstenskontroll, men de fungerar genom att ta bort plack från dina tänder innan det stelnar och blir till tandsten. Att borsta tänderna är viktigt för att ta bort plack som redan har börjat byggas upp, samt för att förhindra plackuppbyggnad i första hand. Om plack har bildats på dina tänder men ännu inte har stelnat till tandsten, kan tandborstning slå av det helt och hållet.
Metoder en tandläkare använder: